donderdag 7 augustus 2014

                                           Hindoeïsme in België

Hara Aum, Het Hindoeïsme is de nog oudste levende religie ter wereld. Hoe oud het Hindoeïsme werkelijk is valt moeilijk te zeggen. Het Hindoeïsme staat ook bekend onder de naam Vaidika Dharma of Religie van de Veda’s. De echte naam van het Hindoeïsme is Sanatana Dharma of Eeuwige Wet, Eeuwige Religie. Ik  gebruik hier de naam Hindoeïsme, omdat deze ingeburgerd is.

Het Hindoeïsme heeft geen stichter zoals de meeste andere wereldreligies. Het Hindoeïsme heeft zich door de eeuwen heen ontwikkeld door de leer van de Veda’s, de Upanishads, de Avatara’s, de Rishi’s, de Bhagavad Gita en de Ithisasas.

Het Hindoeïsme laat absolute vrijheid aan de rationele geest in zake van geloof en devotie. Het Hindoeïsme eert waarheid welk jasje het ook aan heeft. Het Hindoeïsme zal nooit zeggen dat zei de enige weg zijn. Het Hindoeïsme beschouwt elke Religie als een weg naar God. Het Hindoeïsme heeft respect voor elke religie of levensbeschouwing. Je zou gerust kunnen zeggen dat het Hindoeïsme een Religie is van de vrijheid.

Het Hindoeïsme heeft wereldwijd ongeveer van 1 tot 1,1 miljard volgelingen, waarvan ongeveer 905 miljoen in India leven.  Ongeveer 83 % van de Indische bevolking is “bekeerd”  tot het Hindoeïsme. Het Hindoeïsme is de moeder van alle Godsdiensten en is ook de bron voor het Boeddhisme, het Sikhgeloof en het Jaïnisme . Alle andere Godsdiensten hebben inspiratie gehaald uit het Hindoeïsme. Het Hindoeïsme is een levensbeschouwing.

1.Hindoes in België

Er wordt geschat dat er tegen de 20 000 Hindoes zijn in België. De Hindoes zijn vooral van Indische en Nepalese afkomst. Er zouden ongeveer 7000 Indische Hindoes in België waarvan de meeste in de omgeving van Brussel, Antwerpen, Luik, Gent en Leuven wonen
Er zijn ongeveer 6000 Nepalese Hindoes in België. Zij wonen vooral in Leuven, Antwerpen, Brussel en Brugge.
Verder zijn er ook nog Hindoes vanuit Afghanistan, Bali. Er zijn ook Belgische Hindoes. Dit zijn personen die zijn ‘bekeerd’ tot het Hindoeïsme. Het Hindoeïsme staat open voor iedereen ongeacht afkomst, geslacht, seksuele geaardheid, enzo …. .

2.Hindoe forum België

In maart 2007 werd het Hindoeforum van België opgericht. Het hindoeforum verenigt op dit moment 11 Hindoe- verenigingen van in België. Deze zijn:

1. Brussels Puja  comite asbl

2. Centre de Bakthi Yoga du Bruxelles asbl

3. Hindu Tempel VZW

4. ICC Brussels Mandir

5. Namaskar asbl

6. Radhdesh asbl

7. Sanatana Dharma Hindu Tempel VZW

8. Bhaktivedanta College

9. Antwerpen Nama Hatta VZW 

10. Sarbajanin Puja Samity

11. Ram Mandir Belgium

Het Hindoe- forum van België heeft begin 2013 een dossier ingediend bij de overheid voor de erkenning van het Hindoeïsme hier in België. Veder willen ze ondermeer een website maken met ondermeer informatie over het Hindoeïsme en overzicht van activiteiten. Verder willen ze ook nog de Hindoe- gemeenschap consulteren namens de overheid, produceren van folders over het Hindoe- forum en een brochure over het Hindoeïsme, … ezno.

3.Hindoe verenigingen

In België zijn er een aantal Hindoe- organisaties aanwezig. Hieronder volgen enkele voorbeelden.

3.1 Sanatana Dharma Sewa Parisad

Dit is de oudste Hindoe- culturele organisatie van België. Zij hebben speciale Puja en gebeden georganiseerd op heilige dagen zoals Maha Sivaratri, …. . De laatste jaren vieren ze ondermeer Sri Krishna Jayanti bij ISKCON in Durbuy

3.2 ICC Brussels Mandir

De Brussels Mandir is en non-profit organisatie die word uitgebaat door devotees voor devotees. De tempel wordt gefinancierd door vrije donaties van gelovigen. De tempel komt voort vanuit een droom die Indische families ongeveer 10 tot 15 geleden hadden. Ze vierden toen Maa Durga Jagran in een lokale school of kerk. Ook al het een wild idee leek groeide de Indische gemeenschap hier in België door de jaren heen. De tempel zag het levenslicht op 17 februari 2012. De tempel wordt volledig bekostigd met vrij donaties van Hindoes en sympathisanten.

De tempel is elke zondag open van 11u tot 15u.  Om 10u tot 11u zijn er lessen in Hatha Yoga. Er zijn ook lessen in semi- Indische klassieke dans. Dit zowel voor kinderen als volwassenen. Vanaf 11u tot …. Zijn er Bhajans ( devotioneel chanten) en Arati. Buiten de zondag zijn ze ook open op belangrijke heilige Dagen.


Iedereen is welkom in de tempel ongeacht de levensovertuiging. Er wordt geen enkel onderscheid gemaakt. Iedereen wordt met dezelfde liefdevolle vriendelijkheid verwelkomd. Ze behoren tot de stroming van de Smatra’s.

Website (new): 
http://brusselsmandir.com/   
                (old): https://sites.google.com/site/brusselstemple/


3.3 Jayatu Sanskritam

Deze organisatie werkt rond het bekend maken van de Hindoecultuur in België. Het was de belangrijkste organisator van de “ Maha Bhagabat Mahapuran” die plaatsvond in 2011 te Leuven.  Dit was de 1ste keer dat een Mahayagna werd gehouden in België. Ongeveer 5000 devotees namen deel. Ook de Hindoe- organisaties Sai Pariwar en Sanatana Dharma Sewa Parisad  namen ook actief deel.

3.4 Satya Sai Pariwar

Satya Sai Bhanjan Mandali organiseert elke zondag Sai Bhajans in Leuven, Antwerpen en Oostende. Ze werken ook samen met Satya Sai Kendra uit Brussel.

3.5 Advaita Vedanta

Momenteel zijn er geen echte organisaties vanuit de Advaita Vedanta. De Advaita Vedanta is de hoogste leer en de essentie van het Hindoeïsme. Het verkondigt de leer van strikt non-dualisme. De leer van de Advaita Vedanta kan worden samengevat worden in de volgende vers; Brahma Satyam Jagat Mithiya Jeevo Brahmaiva Nah Aparah wat betekent enkel
 ( Para ) Brahman (God ) is waarheid, deze wereld is onecht en de ziel is gelijk aan Brahman. Brahman is hier Para Brahman.


Toch zijn er weldegelijk volgelingen van de Advaita Vedanta. De organisatie Yoga Vedanta Aalst is een afdeling van de Divine life society. De Divine Life Society werd gesticht door Sri Sri Satguru Swami Sivananda.

3.6 ISKCON

ISKCON staat beter bekend als de Hari Krishna beweging. Zij behoren tot de Vaishnavas. Ze aanbidden Bhagavan Sri Krishna. ISKCON werd in 1966 door Srila Prabhupada behorende tot de Gaudiya Vaishnava stroming. De ISKCON beweging bestaat in België sinds 1979. Ze hebben verschillende tempels in België. Ondermeer in Antwerpen, Gent en Brussel. Deze zijn gelegen in een huis. Verder hebben ze ook een gemeenschap in Durbuy.

website: www.govinda.be

4. Hindoeïstisch geïnspireerde organisaties

4.1.Yoga Vedanta Aalst

Yoga Vedanta Aalst bestaat 50 of 51 jaar. Yoga Vedanta Aalst is sinds 1962 aangesloten bij de Divine Life Society die haar hoofdzetel heeft in het heilige Rishikesh. De Divine Life Society werd gesticht door Sri Sri Satguru Swami Sivananda. Sri Sri Satguru Swami Sivananda was/is een grootste heiligen van de 20ste eeuw. Hij was een Jivanmukta of iemand die Moksha ( realisatie van Para Brahman in zich had bereikt) had bereikt.

Yoga Vedanta Aalst geeft Yoga lessen, retraites en cursussen. Ze geven ook een maandblad uit. Ze zijn gebaseerd op de Advaita Vedanta.  Ze zijn discipels van Sri Sri Swami Sivananda of Sri Swami Chidananda. Sri Swami Chidananda was een van de belangrijkste discipelen van Sri Sri Swami Sivananda.

Website: http://users.telenet.be/yoga.vedanta.aalst/


Voor meer informatie over het Hindoeïsme zie op deze blog


Bronvermelding

1. http://hindoeforum.be/

2. https://sites.google.com/site/brusselstemple/

3. http://users.telenet.be/yoga.vedanta.aalst/

4. www.govinda.be

5. ….

3 opmerkingen:

 1. Ik zoek een Sanaten Darm Temple(Mandir) in/rond Antwerpen. Bestaat die wel?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. je hebt verschillende tempels in en rond Antwerpen. Het hangt af van tot welke groep of stroming je je aangesproken voelt. Je hebt de Swaminarayan tempel in Anwterpen in de buurt van de stadpark.

   Verwijderen
 2. Beste,

  Ik ben momenteel bezig aan een opleiding tot leraar godsdienst en in het kader daarvan ben ik een paar zaken aan het zoeken binnen andere levensbeschouwingen. Zo wil ik een les geven over het belang van Stilte bij verschillende mensen. Ik vroeg mij af of ik via jullie centrum eventueel een getuigenis zou kunnen machtigen van iemand die geïnspireerd is door het Hindoeïsme of Hindoe is en welk belang die persoon hecht aan stilte. Ik kan gewoon via mail enkele vragen opsturen dus het zou zeker niet veel tijd in beslag nemen. Alvast bedankt voor de eventuele hulp.

  mvg,
  Anne

  BeantwoordenVerwijderen