vrijdag 15 augustus 2014

Hoofdstuk 8: De verschillende stromingen                     Hoofdstuk 8: de verschillende stromingen.Vaak staan westerlingen versteld over de verschillende stromingen binnen het Hindoeïsme, toch vormt dat voor het Hindoeïsme zelf geen probleem. Zoals er verschillende temperamenten en stadia van ontwikkeling zijn zo zijn er ook verschillende wegen naar SatChitAnanda Para Brahman.
Het woord stromingen is eigenlijk niet het juiste woord. Dit zijn geen stromingen in de strikte zin van het woord want zijn maken deel uit van het Hindoeïsme op zich. Het zijn dus geen afscheuringen.

Er zijn 3 grote stromingen ook al er de laatste tijd 4 worden vernoemd namelijk:

-de Vaishnavas
-de Saivas
- de Saktas
- de Smatra’s

De Vaishnavas aanbidden Vishnu, de Saivas aanbidden Shiva en de Saktas aanbidden Devi.
De Smarta’s daarover later meer. Binnen deze stromingen op zich zijn dan nog eens verschillende groeperingen.

Binnen de Vaishnavas zijn er 4 grote groepen namelijk:

1.de Sampradayins, gesticht door Sri Ramanuja, dit is de oudste
   De Ramandis, gesticht door Sri Ramanda, deze maakt deel uit van de groep van Ramanuja.
2.De Vallabacharins, gesticht door Sri Vallabha
3. De Nimbarkas, gesticht door Sri Nimbarka
4. de Madvas, gesticht door Sri Madva.

Ook de in het westen bekende Hare Krishna beweging is een groep vanuit de Vishnu aanbidders. Zij volgen vooral de leer van Sri Gauranga of beter bekend als Sri Chaitanya Mahaprabhu.

Binnen de Saivas zijn er de volgende groepen:

1.De Saiva Brahmina van het zuiden, dit zijn Smarta’s, hieronder horen de 
   Vadamas, de Birhatcharnam, de Vathimars, de Ashthtasasram, de Chaliya 
   en de Gurukhal.
2.De Saiva Brahmins van Bengal
3. De Saiva Brahmins van Karnataka
4. De Teluga Smarta’s
5. De Lingyatas

Zij allen aanbidden Shiva, Brahman ( God ) in zijn aspect van vernietiger en vernieuwer.

Binnen de Sakti’s zijn er de volgende groepen:

1.De Dakhsins
2. De Vanis
3. De Kanchelyas
4. De kararis

Zij aanbidden Devi of de Goddelijke Moeder. Dit is Brahman in zijn aspect van Goddelijke Genade, Liefde en Schoonheid.

Smarta of Smartism is een de stroming die minder oud zou zijn als de andere. De Smarta’s benadrukken de universaliteit van het Hindoeïsme. Ze zijn volledig non- sektarisch. (Het woord sekte is hier bedoeld voor spirituele groepering en niet de negatieve omschrijving ervan).Vele Hindoes zullen zich niet tot de Smarta’s rekenen ook al ze het volgens de omschrijving wel zijn. Vele Smarta’s zijn volgelingen van de Advaita Vedanta. Maar niet elke Smarta is een volgeling van de Advaita Vedanta en niet elke volgeling van de Advaita Vedanta is een Smatra. Toch staat in sommige omschrijvingen dat Advaita Vedanta bijna synoniem met de Smarta traditie. Sri Adi Sankaracharya werd geboren in een Smarta familie. Toch zijn de meeste Meesters vanuit de Smarta traditie Advaita Vedantins. Ze zijn volgelingen van de Advaita Vedanta. De Smarta’s verklaren dat alle aspecten van Brahman zoals Vishnu, Shiva, Brahma, Ganesha, Surya, durga en/of Skanda gelijkwaardig zijn. Zij aanbieden en doen Puja voor deze goden ( aspecten) in plaats van zoals bij sommige die b.v. enkel Vishnu uitkiezen. Oorspronkelijk waren de Smarta Brahmins, Brahmins die ondermeer beïnvloed waren door de Karma Khanda. Maar omdat later de Advaita Vedanta ook de leer werd van de meeste Smarta’s worden beiden nu vaak met elkaar gelinkt. Toch is het niet correct om te zeggen dat de Advaita Vedanta de leer is van de Smarta’s.
Belangrijke noot: bronvermelding is terug te vinden op het einde van hoofdstuk 12

Dit hoofdstuk werd oorspronkelijk op de blog geplaatst op 02/11/2013 maar later geplaatst op deze datum.

7 opmerkingen:

 1. Duidelijke en informatiefe tekst!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze website verkondigt geen authentieke dingen. Ik heb de website nog maar net geopend en kom al meerdere dingen tegen die absoluut niet juist zijn. Deze website geeft geen juist beeld over het Hindoeïsme. Zonder maar één artikel te openen ben ik al verschillenden fouten tegengekomen. Als je meer over het Hindoeïsme wilt te weten komen zou ik je aanraden om ernstige websites te bezoeken die om een onderbouwde manier over het Hindoeïsme schrijven.

   Verwijderen