woensdag 20 augustus 2014

                             Hoofdstuk 7: Avataras

Het woord Avatara komt van de Sanskrit woorden Ava en Tri. Het woord Avatara betekent neerdaling der Godheid in het vlees. Een Avatara is een ziel die de hoogste spirituele volmaaktheid heeft bereikt, namelijk realisatie van Para Brahman. Zo iemand moet niet meer terug keren naar de aarde, wanneer hij/zij dat toch doet dan is hij/zij een Avatara. Zo iemand komt met een speciale zendingstaak voor de wereld. Zo iemand verheft de wereld naar God. Er zijn verschillende Avataras. De Purna Avatara is een volledige Avatara of neerdaling der Godheid in het vlees. Dan heb je ook nog Amsa- Avatara of gedeeltelijke Avatara. Je hebt ook nog de Lila- Avatara. Bahgavan Sri Krishna was een Purna- Avatara.
Matsya, Kurma, Varaha, Narasimha, Vamana, Sri Rama waren Lila- Avataras.
Er zijn meer als 15 Avatara’s van Vishnu, God in zijn aspect van instandhouder van het goede.

Waarvan 10 de bekendste namelijk:

1.Matsya, de vis
2.Kurma, de schildpad
3.Varaha, de beer
4.Narasimha, de man-leeuw
5.Vamana, de dwerg
6. Parasurama, Rama met het bijl
7. Sri Rama ( Ramachandra),
8.Bahgavan Sri Krishna
9.Buddha
10.Kalki

De 1ste 9 zijn al op aarde geweest. De 10de Kalki moet nog komen. Hij komt op het einde van Kali Yuga, het huidige tijdperk.

Er zijn ook, ondanks minder bekent, Avatara’s van Shiva, God in zijn aspect van vernietiger en vernieuwer. Sri Dakshinamurthy, Sri Hanuman en Jagatguru Sri Adi Sankaracharya zijn Avatara’s van Shiva. Sri Adi Sankarachaya is Indiaas grootste filosoof en de belangrijkste vertolker van de Advaita Vedanta.

Sri Dattatreya was een Avatara van de Trimurti. Sri Dattatreya is Trimurti Avatara. Hij was een Avatara van Brahma, Vishnu en Shiva. Sri Dattatreya incarneerde bij Atri Maharishi en zijn vrouw Anasuya. Zijn onderricht staat in de Avadhutta Gita. Hij verkondigt Advaita Vedanta. Glorie aan alle Avatara’s, zij die de mensheid verheffen naar Para Brahman (God).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten